TEOG lise taban puanları sorgulamak için tıkla







Lise adayları için tercih dönemi başlıyor! Sınav sonuçlarını öğrenen öğrenciler, şimdide okulları araştırarak, hangi lisenin daha iyi olduğu konusunda bilgilenip tercihlerini yapacak. Tercih yapacak olan öğrenciler Liselerin taban ve yerleştirme puanlarını, okul kontenjan bilgilerini teogsorgulama.com'dan öğrenebilirler.





TEOG sonuçları sorgulamak için tıklayınız





TEOG lise taban puanları sorgulamak için tıklayınız





TEOG lise yüzdelik dilimleri sorgulamak için tıklayınız





Öğrenciler lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri güncel bilgilerini merak ediyor. Yeni eğitim ve öğretim yılı ve il il tüm liselerin yüzdelik dilimleri listesi sayfamızda. Lise tercihleri Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu noktada sizler en başta okulunuz olmak üzere velilerinizden ve varsa öğretmenlerinizden de yardım isteyeceksiniz.





TEOG LİSE TABAN VE KONTENJAN BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ





TEOG sonuçları MEB tarafından açıklandı. MEB TEOG sonuçlarını e-okul.meb.gov.tr ve meb.gov.tr'den sorgulamaya açıldı.





Lise tercihleri TEOG yerleştirmeye esas puanlar ile yapılacak. Kısaca YEP adı verilen bu puan bilindiği üzere Haziran'da açıklamıştı. Yine okul tercihleri yaparken, puanlardan daha çok yüzdelik dilimleri göz önüne alarak tercih yapacaksınız. TEOG yerleştirme sonuçları Ağustos tarihinde açıklanacak ve yine aynı gün dolmayan yerler yani boş kontenjanlar da ilan edilecek. Haliyle bu boş kalan kontenjanlara da başvuru alınacak. Biz sizlere tercihler için en gerekli hususlardan biri olan en son yapılan TEOG lise taban puanları ile TEOG lise yüzdelik dilimleri hazırladık.





Yüzdelik Dilim Nedir ?





Yüzdelik dilim sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir. MEB sizin Türkiye’de veya ilde kaçıncı olduğunuzu değil bunun yüzde olarak ifadesini vermiştir.





Örneğin Türkiye genelinde % 8 giren bir öğrenci 1 300 000 (Teog sınavına giren yaklaşık öğrenci sayısı) öğrenci arasında 104 000. olmuştur.





Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.





Tercih yaparken hangi yüzdeyi kullanarak tercih yapacağız?





MEB açıklamış olduğu kontenjanlarla birlikte bir yüzde verdi yalnız bu yüzdelerin Türkiye geneli mi il geneli mi olduğunu açıklamadı.Türkiye geneli yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklı olacaktır.





İl geneli yüzdelik dilimde özellikle küçük iller için iyi fikir verebilir. Örneğin il yüzdesi %1 olan öğrenci eğer ilde teog sınavına giren öğrenci sayısını aşağı yukarı tahmin ederek bir tercih yapabilir.





TEOG tercih kılavuzu indirmek için tıklayınız





TEOG tercih robotu indirmek için tıklayınız





TEOG tercih işlemleri indirmek için tıklayınız





Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre yapan özel okullara ön kayıt başvurusu için puan barajı var mı?





Özel okullar kendi yönetmeliklerinde belirttikleri puanlara göre öğrenci kabulü yapıyorlar ve ön kayıt başvurusu için taban puan açıklıyorlar. Öğrencinin puanı, açıklanan taban puana eşit ya da büyükse ön kayıt başvurusu yapabilir.





Merkezi sistemle öğrenci alan okulları tercih ederken puan barajı var mı?





Bu okullar için herhangi bir puan barajı yok. 25 tercihe kadar istenilen okullar tercih listesine yazılabilir.





Merkezi sistemle öğrenci alan okullara doğru tercih için ne yapılmalı?





Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin Yerleştirmeye Esas Puanlarıyla birlikte yüzdelik dilimlerini de açıklıyor. Aynı şekilde merkezi sistemle öğrenci alan okulların geçen seneki taban puanlarını ve bu puanlara karşılık gelen yüzdelik dilimleri de yer alacak. Tercih yaparken okulların taban puanı ve yüzdelik dilimi ile öğrencinin puanı ve yüzdelik dilimi karşılaştırılmalı.TEOG sisteminde geçen sene ve bu sene sınava tüm 8’inci sınıf öğrencileri girdiği için öğrenci sayıları birbirine çok yakın ve bu da yüzdelik dilimleri dikkate alarak tercih yapmanın doğru olacağı anlamına geliyor. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilimlere uygun okulları en çok istenen okuldan başlayarak tercih etmek gerekir. Özellikle 25 tercihin 25’ini de doldurmak zorunlu değil. İstenilmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. İlk 2-3 tercihe istenilen ama puanı biraz yüksek olan okullar yazılabilir.





Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan birden fazla özel okula ön kayıt başvurusu yapılabilir mi?





Açıklanan taban puanlara eşit ya da büyük puana sahip olunan ve istenilen tüm özel okullara ön kayıt başvurusu yapılabilir. Herhangi bir sınır yok.





Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanan özel okula kayıt yaptıran bir öğrenci merkezi sistemle öğrenci alan devlet okullarına tercih başvurusu yapabilir mi?





Kayıt hakkı kazandığı özel okula kayıt yapan ve kaydı e-okul sistemine işlenen öğrenciler için tercih ekranı açılmayacak. Bu öğrenciler bu dönemde tercih yapamaz.





Tercihlerin okul müdürlüklerine onaylatılmaması durumunda öğrencilerin tercih başvurusu kabul edilir mi?





Tercihlerin mutlaka herhangi bir ortaokul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanması gerekiyor. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak.





Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse ne zaman yapılabilir?





Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce olacak. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacak. Onaylama yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacak.





KAYIT SÜRECİ





Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih ve yerleştirme süreçlerini 3 ana dönem olarak belirledi.





1) Özel okullara ön kayıt dönemi: Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre, belirlediği puan türü ya da YEP kullanarak yapan okulları tercih edecekler bu haftayı iyi değerlendirmeli. Öğrenciler bu dönem içinde puanının yettiği birden fazla okula ön kayıt başvurusu yapabilir. Ancak birden fazla okula kayıt hakkı kazandığında sadece bir okula kesin kayıt yaptırabilirler. Bir okula kayıt hakkı kazandığında hedefinde olan diğer okullara da puanı yetiyorsa ön kayıt başvurusu yapma şansı var.





2) Devlet okullarına kayıt dönemi: Merkezi yerleştirmeye dâhil olan okulların YEP’e göre yerleştirmesinin yapıldığı ve Temmuz tercih dönemi ile başlayan, Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile son bulan merkezi yerleştirme dönemini kapsıyor. Merkezi yerleştirmeye dâhil olan bazı özel okullar da var. Ancak, tüm devlet okullarının merkezi yerleştirmesi bu dönemde yapılıyor. Velilerin 25 tercih hakkı var. İstenilen sayıda tercih yapılabilir. Sadece tercih yapmış olmak ve listeyi doldurmak için istenmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilim ile okulların taban puan ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı. Öğrenciler, puanlarından 3-5 puan daha yüksek 2-3 okul tercihini de listesine alabilir.





3) Nakil dönemi: Devletten devlete, devletten özele, özelden devlete, özelden özele okul değişikliklerinin yapılabileceği dönemi kapsıyor. Nakil başvuruları yine merkezi olacak ve öğrencilerin üç tercih hakkı bulunuyor. Devlet okullarına nakil başvurusu yaparken tercih edilecek okulların kontenjan boşluğuna bakılmaksızın, boş kontenjanı olmayan okullar da tercih edilebiliyor. Özel okullara geçişlerde ise yine bireysel başvuru yapmak gerekiyor. Bunun için de öncelikle başvurulacak özel okulun boş kontenjanının olması ve açıkladığı taban puana eşit ya da daha büyük puana sahip olmak gerekiyor.





YERLEŞTİRMELERLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR





Yanlış: Kontenjanlarla birlikte verilen yüzdelik dilimler bu yıla ait.





Doğrusu: Kontenjanlarla birlikte verilen yüzdelik dilimler geçen yıl yerleştirmeler sonucu oluşan yüzdelik dilimlerdir.





Yanlış:Bu yüzdelik dilimler bu yıl aynı kalacak.





Doğrusu: Yüzdelik dilimler değişebilir. Okul türlerinin değişmesi, kontenjanların artması, Anadolu öğretmen liselerinin kapatılması birçok okulun yüzdelik dilimlerinde değişmeye neden olacaktır.





Yanlış: Yerleştirmeler yüzdelik dilime göre yapılacak.





Doğrusu: Yerleştirmeler teog yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yapılacaktır. Puanı yüksek olan kazanır. (Doğal olarak puanı yüksek olanın yüzdelik dilimi düşük oluyor. )





Yanlış:Yüzdelik dilimimden daha düşük dilime sahip bir okulu kesinlikle kazanamam.





Doğrusu: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüzdelik dilimler bu yıla ait değil bu yüzdelik dilimler geçen yılın bu nedenle yüzdelik diliminizden daha düşük bir okulu kazanma ihtimaliniz vardır. Tabi ki fark ne kadar az ise kazanma ihtimaliniz o kadar yüksektir.





Yanlış: Yedek yerleştirme yapılacak.





Doğrusu: Bu yıl yedek yerleştirme olmayacak. Boş kalan kontenjanlar olursa bu liselere nakil başvurusu yapılabilecek.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler