MEB doğru tercih için komisyon kurdu

2016-2017 eğitim-öğretim yılı sonu itibarıyla 8 ve 12. sınıfı tamamlayan öğrenciler için sınavlar sonrası tercih süreci başladı. Öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme tercihleri 14-24 Temmuz, ÖSYS tercihleri ise 18-26 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Tercih danışmanlığı hizmeti, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonu itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca ülke genelinde yürütülüyor. Bu kapsamda, öğrencilerin geleceğe güvenle bakabilmek adına doğru kararlar alabilmeleri ve doğru sonuçlara varabilmeleri için ülke genelinde 81 ilde öğrenci ve velilerimizin kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde 9 bin 918 tercih danışmanlığı komisyonları oluşturuldu.

Buna göre, okullarda, alışveriş merkezlerinde, şehir meydanlarında, rehberlik ve araştırma merkezlerinde ve erişimin kolay olduğu yerlerde oluşturulan komisyonlarda tercih danışmanlığı konusunda donanımlı 29 bin 854 öğretmen ve idareci 81 ilde öğrenci ve velilere hizmet verecek. Ayrıca, Millî Eğitim Bakanlığınca bu yıldan itibaren yaygınlaştırılması planlanan gezici komisyonları aracılığıyla da mümkün olan her yere ulaşılması hedefleniyor.
Öğrenci ve veliler, tercih komisyon yerlerini mezun oldukları okullarından, rehberlik ve araştırma merkezlerinden veya il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinden öğrenebilecek.

Öğrencilerin daha doğru tercih yapabilmeleri için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör bir mesaj yayımladı.

Genel Müdür Celil Güngör’ün tercih danışmanlığına ilişkin mesajı:

“Öğrencilerimizin bir kısmı 8; bir kısmı ise 12 yıl süren eğitim yaşamlarının sonundaki sınavlarını geride bırakarak kendileri için önemli olan başka bir aşamaya geldiler. Geride bırakılan eğitim yaşamı ve girilen sınavların öğrencilerimizin hayatlarına istedikleri şekilde yansımasını, bundan sonraki aşama olan tercih döneminin öğrenci ve velilerimiz için verimli bir şekilde değerlendirilmesini temenni ederim.

Sevgili Öğrenciler,

Yoğun bir şekilde emek vererek tamamladığınız eğitiminiz ve hazırlandığınız sınavların ardından eğitim yaşamı ve sınavlar kadar önemli başka bir süreç olan tercih dönemine gelmiş bulunmaktasınız. Bu döneme kadar sarf ettiğiniz emeğin karşılığını almanız için ilk adım, size uygun olan bir üst öğrenim kurumuna yerleşmeniz olacaktır. Bu noktada, geleceğe güvenle bakabilmek adına doğru kararlar alabilmeniz ve doğru sonuçlara varabilmeniz için sizlere hizmet vermek üzere ülke genelinde 81 ilde sizlerin rahatlıkla ulaşabileceği yerlerde oluşturduğumuz tercih danışmanlığı komisyonlarından mutlaka yararlanmalısınız.

Geleceğinize yön vermeniz açısından amaçlarınız doğrultusunda hareket etmeniz, sizi hayatta mutlu kılacak en önemli etkenlerden biridir. Bu sebeple, liseye ve üniversiteye adım atmaya hazırlandığınız bu süreçte komisyonlarda hizmet verecek öğretmenlerinizin birikiminden faydalanmak sizi daha doğru sonuçlara ulaştıracaktır. Amaçlarınızın uygunluğu noktasında öğretmenlerinizin birikiminin yanısıra ailelerinizin tecrübelerinden yararlanmanız da büyük önem taşımaktadır. İşte bunun içindir ki, tercih komisyonlarına başvururken ailelerinizle birlikte olmanız sizin ve ailenizin en uygun tercih sonuçlarına ulaşmanızı sağlayacaktır.

Değerli Veliler,

Geçmiş yıllarda büyük ölçüde dershaneler tarafından kontrolsüz biçimde yürütülen tercih danışmanlığı hizmeti, dershanelerin kapatılması ile birlikte 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonundan itibaren Bakanlığımızca ülke genelinde yürütülmeye başlanmıştır. Okullarda, alışveriş merkezlerinde, şehir meydanlarında, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde ve erişimin kolay olduğu yerlerde oluşturduğumuz 9918 komisyonda tercih danışmanlığı konusunda donanımlı 29854 öğretmen ve idarecimiz ile birlikte bu yıl da 81 ilde sizlere ve öğrencilerimize hizmet vereceğiz. Ayrıca bu yıldan itibaren yaygınlaştırmayı planladığımız gezici komisyonlarımız aracılığıyla da mümkün olan her yere ulaşmayı planladık.

Tercih döneminde komisyonlar her ne kadar öğrencilerimize hizmet verecek olsalar da, çocuklarınızın yanında komisyonlarda olmanız öğrencilerimiz ve sizin için önemli kazanımlar sağlayacaktır. Komisyonlarda öncelikli amaç öğrencilerimizin kendilerine uygun hedefler doğrultusunda yönlendirilmesi olmakla birlikte, ailelerin sosyoekonomik koşullarının da göz ardı edilmemesi doğru yönlendirme açısından çok önemlidir. Bu durumda size düşen, çocuklarınızın kaliteli bir tercih danışmanlığı hizmeti alabilmesi için komisyonlara başvurmaları konusunda onları yönlendirerek yanlarında olmaktır.

Öğrencilerimizin gelecekleri adına karar verme yetkinliklerini gösterdikleri, ailelerimizin bu süreçte çocuklarına destek oldukları, öğretmenlerimizin ise aile ve öğrencilerimize yeni ufuklar açabilmek adına yol gösterdikleri bir tercih dönemi dilerim.”

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler