TEOG sınavı için tüyolar







8. sınıf öğrencilerinin büyük heyecanla bekledikleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı önümüzdeki günlerde yapılacak. Öğrencilerin sınav için hazırlıkları devam ediyor, TEOG sınavı ne zaman yapılacak sorusu da hem veliler hem de öğrenciler tarafından merak ediliyor. TEOG sınavına hazırlık sürecinde olan öğrenciler TEOG tüyolarını da merak ediyor. İşte TEOG birinci dönem sınavı hakkında merak edilenler...





8. sınıf öğrencilerinin kader sınavı olan TEOG’un hangi tarihlerde gerçekleşeceği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. MEB tarafından yapılan açıklamaya göre ilk dönem TEOG sınavları 23-24 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. TEOG 2016-2017’nin birinci dönem mazeret sınavları ise, 17-18 Aralık tarihinde yapılacak. İlk dönemde gerçekleşecek olan sınavın tarihleri bunlar iken, ikinci dönemde ise 26 ve 27 Nisan 2017’de mazeret sınavları da 20 ve 21 Mayıs 2017’de yapılacak.





– İlk TEOG sınavı önem taşıyor





TEOG sınavı yaklaşırken, uzmanların da öğrenciler için önerileri artıyor. 23-24 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleşecek TEOG sınavı öncesi görüşlerini paylaşan Kültür Eğitim Kurumları Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal, “Ülkemiz eğitim sisteminde öğrenciler için farklı lise eğitim modelleri mevcut. Ortaöğretim Başarı Puanı lise farklılıkları dikkate alınmayan bir yöntemle hesaplandığı için artık adayın mutlaka bir Fen lisesine veya Anadolu lisesine gitme zorunluluğu da eskisi kadar baskın değil. Kariyer hayatında etkili olan hangi liseden değil hangi üniversiteden mezun olunduğu. O nedenle veli için de öğrenci için de lise seçimi kriterleri artık net. Üniversite sınavına hazırlıkta takviye gerektirmeyecek ve istediği üniversiteye kendisini taşıyacak akademik eğitimi sunan bir lise olması. Unutmamak lazım TEOG bir üniversite sınavı değil” dedi.





– TEOG için tüyolar





MEF Okulları Psikolojik Danışmanı Sevim Çonka, öğrencileriyle yaptığı görüşmelerde motivasyon kaynaklarını öğrenme şansı elde ettiği, duyabildiği ve bildiklerinden yola çıkarak önemli bulduğu bazı önerileri paylaştı.





– Çonka'nın önerileri şöyle:





Yaşanabilecek zorlukların farkında olduğunuzu ve destek vermeye her zaman hazır olduğunuzu paylaşmanız, anlaşıldıklarını hissetmeleri açısından çok değerli olacaktır.





Sorgulamanın anlamsız olduğu ve onları motive etmediği gerçeğini çocuklarımızın bakış açısından çok iyi biliyoruz. Aslında bekledikleri, onlara yapıcı geri bildirimler verilmesi, sorgulanmadan ve eleştirmeden onlarla ilgilenilmesidir.


“Deneme sınavlarında kaçıncı oldun?” sorusu yerine “Sınav sonucunu nasıl değerlendiriyorsun? Bu sınavda öğrendiğin neler oldu? “Sınavın tekrarı olsa farklı neler yapardın?” gibi zihinlerini yeniden yapılandıran, farkındalık yaratan, hedef belirlemeyi gerektiren sorular sorulması önemli olacaktır.





Başkalarıyla kıyaslama kesinlikle motivasyonu olumsuz etkileyen bir tutumdur. Çocuğunuzun başarısı kendi sonuçlarıyla değerlendirilmelidir.





Abartılı bir ev düzeninin oluşturulmaması ve doğal olmayan davranışlar sergilenmemesi çok önemlidir. Bu şekilde hareket etmek çocuklar üzerindeki baskı ve stresi artıracaktır.





Kurallar ve talepler sunmak yerine anlaşmalar yoluyla iletişim kurmak çatışmaları önleyecektir.





Anne baba olarak aynı dili konuşabilmek, tutarlı davranabilmek ve güçlü duygulara sakin tepkiler verebilmek kontrol ve cesaret kaybını engelleyecektir.





Çocuğunuzun bu süreçte sadece sınavlara odaklanması bıkkınlığa sebep olabilir ve motivasyonunu düşürebilir. Bu amaçla kendilerini iyi hissedebilecekleri programlar yapmanız önemli olacaktır.





Anne ve babaların çocuklarını cesaretlendirmek adına kullandıkları “Sana güveniyorum” cümlesi, söylenme sıklığına bağlı olarak olumlu bir etki yaratmak yerine bazen kaygıyı artırabilir.





Sınava hazırlık sürecinde hedeflerin belirlenmesi ve sürecin gerçekçi bir biçimde değerlendirilmesi çok önemlidir. Başarıyı etkileyebilecek beklenmedik durumların yaşanması olasılığını göz önünde bulundurarak alternatifler oluşturmak kaygının yönetilmesinde önemli bir etken olacaktır. Mutlaka bir alternatif oluşturulması ve “Sınavda hedefime ulaşamazsam…” sorusunun cevabının birlikte belirlenmesi önemlidir.

Konular

Yeni sistemde ortaokul puanı nasıl oluşacak?
LGS soruları nasıl olacak kim hazırlayacak?
TEOG yerine gelecek yeni sistem bu hafta açıklanıyor mu?
TEOG'un yerine gelen MYS sistemi nedir?
TEOG sonrası yeni sisteme uzman yorumu
MEB merkezi sınavı çoktan seçmeli testlerle mi yapılacak?
TEOG'la yerleşen öğrenci adrese yakın liseye geçiş yapabilecek mi?
Merkezi sınavlar için yılsonu başarı puanının etkisi ne kadar?
Başarılı okulların çevresine yerleşmek için en az ne kadar ikamet etmek gerekiyor?
Nitelikli okullar için sınava girmek şart mı?
İstanbul'daki en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise hangi ilçelerde?
LGS'de sorulacak soru sayısı ve sorulacak derslerin içerikleri netleşti mi?
Sınavla girilebilecek okullar hangi türlerden oluşacak?
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanları nasıl olacak?
Açık uçlu soruların avantaj ve dezavantajları ne?
Sınavsız tercih yapacak öğrenciler herhangi bir sıralama olmadan yerleşebilecek mi?
LGS tercih sıralaması nasıl yapılacak?
LGS'de ek yerleştirme yapılacak mı?
Merkezi sınava girip ancak başarılı olamayan adaylar nasıl yerleştirilecek?
Liseleri ilk 100 sıralamasında kaç ilden okulllar yer alıyor?
Evime yakın olmayan bir okulu tercih edebilir miyim?
Merkezi sınav sorularının ağırlıklandırılmış hesaplaması yapılacak
Diğer lise türlerinde kayıt durumu nasıl olacak?
Sınavla öğrenci alan sosyal bilimler lisesi sınavına ilişkin örnek sorular yayımlandı
Merkezi sınavla hangi okullar öğrenci alacak?
Sınavla öğrenci alacak okulları belirleme sistemi her yıl uygulanacak mı?
MSP ile öğrenci alan okullara tercihler nasıl yapılacak?
MEB merkezi sınavda nasıl sorular çıkacak?
LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak?
LGS sınavı hakkında detaylı bilgiler